lietuviškai | english
Kontaktai | Rėmėjai | Archyvas | Senoji muzika Lietuvoje
banchetto musicali

Rugsėjo 28 d., ketvirtadienį, 20 val.
Pranciškonų vienuolyno bažnyčioje, Trakų g. 9/1

Įsikūnijęs žodis
XI-XII a. Akvitanijos polifonija

ENSEMBLE ORGANUM Prancūzija
vadovas Marcel Pérès

Akvitanija buvo vienas produktyviausių XI-ojo ir XII-ojo amžių kultūros centrų. Dėl per jos teritoriją einančio Šv. Jokūbo kelio į Kompostelą, ji tapo svarbia kryžkele, kur buvo puoselėjama monodinės ir polifoninės kūrybos tradicija, o taip pat liturginės poezijos menas, laikomas viduramžių lotyniškosios poezijos pažiba. Akvitanijos muzika - sintetinis menas, kuris, nors ir būdamas visiškai naujas tame laikotarpyje, išlaikė Karolingų laikams būdingus polifonijos elementus.
Šio koncerto programa nušviečia pagrindinių muzikos formų panaudojimą Akvitanijos liturgijoje. Skambėsiantys kūriniai parinkti iš Limožo St. Martial vienuolyne saugomų rankraščių, kurie yra neįkainojamas žinių apie minimojo laikotarpio polifoninę tradiciją šaltinis. Akvitanijos polifonijos pagrindai slypi keturiuose rankraščiuose, trys iš kurių saugomi Paryžiuje ir vienas Londone. Skirtingai nei polifoninė Notrdamo mokyklos muzika, kurta beveik šimtmečiu anksčiau, kūriniai iš St. Martial vienuolyno rankraščių yra skirti ne mišioms, bet kitoms bažnytinėms apeigoms.

Grupė „Ensemble Organum“, kurią 1982 m. įkūrė prancūzų muzikologas ir dainininkas Marcelis Pérèsas, tyrinėja ir atlieka istoriškai svarbų viduramžių Europos muzikinį repertuarą, siekiantį net šeštąjį amžių. Atskleisdamas visą Europos muzikinio paveldo įvairovę, surengęs daugybę koncertų Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, išleidęs apie trisdešimt kompaktinių plokštelių bei dažnas svečias radijo ir televizijos eteryje, šis ansamblis vaidina svarbų vaidmenį, prikeliant gyvenimui viduramžių muziką.
Pirmieji „Ensemble Organum“ namai buvo Sénanque'o vienuolynas. Vėliau ansamblis apsistojo Royaumont'o vienuolyne (1984-2000), kur Pérès įkūrė Europos viduramžių muzikos tyrimų ir interpretacijos centrą (CERIMM), o 2001 m. persikėlė į Moissaco vienuolyną. Čia jis įsteigė naują mokslinių tyrimų organizaciją - Keliaujantį senosios muzikos tyrimų centrą (CIRMA), kurio tikslas yra tyrinėti ir atlikti senąją muziką, susiejant ją su išlikusiu žodiniu paveldu.
„Ensemble Organum“ skatina mus naujai pažvelgti į praeitį ir paversti vis naujai atrandamą bei interpretuojamą senąją muziką svarbiu faktoriumi šiuolaikinio pasaulio visuomeniniame-kultūriniame vystymesi.
Ansamblio ir centro CIRMA veiklą remia Prancūzijos Kultūros ministerija, Vidurio Pirėnų regiono taryba, Tarno ir Garonne'o generalinė taryba bei Moissaco miestas.

ENSEMBLE ORGANUM interneto svetainė

 

© 2006 banchetto musicale . Imprint . WebDesign: Lim und Siegmund GbR