lietuviškai | english
Kontaktai | Rėmėjai | Ankstesnės programos | Vaizdai
banchetto musicale

Rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, 20:00
Pranciškonų vienuolyno bažnyčioje, Trakų g. 9/1

Moresca
Baladės ir kantigos tarp krikščionių ir maurų

Ansamblis CAPELLA DE MINISTRERS Ispanija


Ilgas istorinis procesas, kai Pirėnų pusiasalyje vyko kovos tarp krikščioniškųjų karalysčių ir musulmonų gyvenamų teritorijų, buvo labai reikšmingas tiek ankstesniesiems žemių gyventojams, tiek ir naujakuriams krikščionims. 1492 m. buvo atsikariauta paskutinė maurų tvirtovė – Granados miestas, ir šis įvykis davė pradžią ilgam ten gyvenusių musulmonų ir krikščionių kultūriniam bendravimui. Šioji samplaika atsispindėjo ir architektūroje, ir skulptūroje, tapyboje ir, be abejo, muzikoje.
Su moreska, senoviniu ispanų šokiu, „Capella de Ministrers“ kviečia leistis į muzikinę kelionę po tų laikų Ispaniją. Šioje kelionėje – kruopščiai atrinktos viduramžių ir Renesanso kompozicijos, puikiai perteikiančios 400 metų trukusio kultūrinio bendravimo tarp krikščionių ir musulmonų dvasią.

Nuo susikūrimo 1987 m. ansamblis „Capella de Ministrers“, vadovaujamas Carles Magraner, telkėsi ties tikslu pristatyti turtingą Ispanijos muzikinį paveldą nuo viduramžių iki XIX a. Savo veiklą grįsdami muzikologiniais tyrinėjimais, muzikantai rengdami programas suderina tris esminius dalykus – istorinį tikslumą, jautrius muzikinius vaizdinius ir begalinį norą į savos patirties sūkurį įtraukti klausytojus.
Ansamblis labai daug koncertuoja – yra pasirodęs geriausiose Ispanijos salėse, šalyje rengiamuose muzikos festivaliuose. Jų muzikavimo klausėsi ir kitų Europos šalių, Afrikos, Pietų Amerikos, JAV, Kinijos koncertų lankytojai.
2008 m. „Capella de Ministrers“ dalyvavo „Casa de la Lengua Española en Rodas“ inauguracijoje, kuriai vadovavo Ispanijos karalienė Sofija. Tais pačiais metais ansamblis pasirodė oficialiuose renginiuose Pobleto Švč. Marijos vienuolyne, skirtuose paminėti 800-ąsias Jokūbo Aragoniečio gimimo metines.
Ansamblio veikla pranoksta vien įprasto koncertavimo ribas – įžengę į scenos meno pasaulį, jie bendradarbiauja su kino ir teatro režisieriais (Alex Rigola, Juli Leal, Vicent Genovés, Jaume Martorell ir Bigas Luna), choreografu Santiago Sempere. „Capella de Ministrers“ dalyvavo pirmosios ispanų oratorijos, V. M. Solero „La Madrileña“ naujame istoriniame pastatyme, parengtame per Žolinės šventę Elčėje. Jų atliekama „ El Cant de la Sibil.la“ buvo įtraukta į režisieriaus Bigas Luna kino filmą „Jūros balsas“. 2003 m. „Capella de Ministrers“ dalyvavo to paties režisieriaus parengtame Valle-Inclano „Barbarų komedijų“ pastatyme Valensijos bienalės uždarymui.
Savo studijų ir senosios muzikos atradimo rezultatus „Capella de Ministrers“ pristato ir įrašais: garso įrašų kompanijose EGT, Blau, Audivis ir CDM (pastaroji – paties ansamblio įkurta) jų išleista daugiau nei 40. Už juos ansamblis yra pelnęs daugybę prizų, tarp jų – Kultūros ministerijos apdovanojimą už geriausią įrašą, „Importante“ premiją, teikiamą „Editorial Prensa Valenciana“, 2008 m. jis gavo Almussafes - Ribera Baixa miesto prizą.

Ansamblio CAPELLA DE MINISTRERS interneto svetainė


© 2011 banchetto musicale . Imprint . WebDesign: Lim und Siegmund GbR