lietuviškai | english
Kontaktai | Rėmėjai | Ankstesnės programos | Vaizdai
banchetto musicale

Rugsėjo 17 d., šeštadienį, 18:00
Šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniaus g. 30

Gurmanų vaišės iš Renesanso Europos
Anglija, Ispanija, Italija: nuo užkandžių iki deserto

Ansamblis I FAGIOLINI, Jungtinė Karalystė


Tai muzikos puota iš Renesanso laikų Europos, kurioje patiekiama įvairiausių skonių patiekalų iš skirtingų šalių kultūros. Pradžioje siūloma angliško užkandžio, tarp kurio sudėtinių dalių – Williamo Byrdo šokis, Tomkinso odė šiam kompozitoriui ir Gibbonso madrigalas. Toliau atnešami muzikiniai tapas nukelia į Ispaniją, čia skambančius kūrinius iš Rūmų dainyno palydi ir salotos (ensalada vadintos pasaulietinės dainos, kuriose sumišusios skirtingos kalbos ar dialektai – tokiu pavadinimu 1581 m. Prahoje buvo išleistas Mateo da Flechos dainų rinkinys). Pagrindinius patiekalus (primi ir secondi piatti) ruošia italai: čia skamba nepralenkiami to laiko šedevrai – Italijoje gyvenusio bei kūrusio olando De Werto ir Monteverdi didieji madrigalai. Tarp jų klausytoją atšviežins gaivinantys vaisiniai ledai su Le Jeune šansona ir žaismingaisiais Janequino „Paukščių balsais“.

Ansamblio „I Fagiolini“ repertuaro pagrindą sudaro Renesanso ir XX a. vokaliniai kūriniai, jis itin garsėja ir naujoviškais renesanso ir baroko muzikinio teatro pastatymais, kurie 2005 m. buvo įvertinti prestižiniu „Ansamblių prizu“, teikiamu Londono Karališkosios filharmonijos draugijos. Tarp ansamblio scenos darbų – Hendelio kaukių dramos, Purcello lėlių teatras, madrigalinės komedijos su kaukėmis. 2004 m. su operos režisieriumi Johnu La Bouchardière ansamblis pastatė dramos spektaklį „Visas Monteverdi“, kuris vėliau virto didžiulį pasisekimą pelniusiu filmu, rodytu visame pasaulyje. 2005 m. „I Fagiolini“ parengė Edo Hughes’o operos „Paukščiai“ premjerą. 2006 m. ansamblis gastroliavo su programa Simunye, parengta bendrai su Pietų Afrikos choru; 2009 m. pristatė koncertą „Tallis stebuklų šalyje“, kuriame pasiūlė naujų būdų klausytis polifonijos.
„I Fagiolini“ įrašė 16 kompaktinių plokštelių ir du DVD, kuriuose pristatė mažai žinomą Anglijos ir Šiaurės Italijos Renesanso muziką. Ansamblis rengia koncertus po visą pasaulį – nuo „BBC Proms“ ir Linkolno centro festivalių iki Tolimųjų Rytų ar Afrikos. 2011-ieji – jubiliejiniai ansamblio metai: 25-metį švenčiantis kolektyvas sukaktį mini gastrolėmis Europoje ir pasaulinės premjeros įrašu „Decca“ kompanijoje – naujai atrastomis italų renesanso kompozitoriaus Alessandro Striggio mišiomis 40-čiai balsų.

Robertas Hollingworthas ansamblį „I Fagiolini“ įkūrė 1986 m. Jis diriguoja ir daugeliui kitų ansamblių Britanijoje ir svetur, kaip antai prancūzų chorui „Accentus“, BBC Singers, Šiaurės Vokietijos radijo chorui, „Senosios muzikos akademijai“, ansambliui „English Concert“. 2004 m. jis dirigavo Nyderlandų kameriniam chorui muzikinio teatro projekte „Faustas“, pastatytame apleistoje Amsterdavo laivų statykloje ir nenaudojamoje stotyje, taip pat Olandijoje parengė Opera Zuid andergraundinį Monteverdi „Orfėjo“ pastatymą. R. Hollingworthas dirigavo BBC koncertinio orkestro projektui su „The Full Monty“ kompozitore Anne Dudley, su choru „BBC Singers“ pristatė renesanso ir baroko muziką, Poulenco, Schnittkes ir Adèso kūrinius. BBC radijuje Hollingworthas rengia laidų ciklus „Senosios muzikos šou“ ir „Atrandant muziką“, teisėjauja Jungtinės Karalystės „Metų choro“ rinkimuose, konsultuoja kuriant filmus (tarp jų – ir „Skandalingąją plunksną“). 2006–2009 m. kaip meninis konsultantas jis dirbo Jorko senosios muzikos festivalyje, dabar konsultuoja „Trigonale“ festivalį Austrijoje. Vienodai svarbios įtakos jam turi ir Monteverdi muzika, ir Monty Python humoras.

Ansamblio I FAGIOLINI interneto svetainė


© 2011 banchetto musicale . Imprint . WebDesign: Lim und Siegmund GbR